„Campionii incluziunii” -proiect pentru creșterea capacității școlii de a asigura incluziunea efectivă a copiilor romi

Comunicat de presă

Fundația Noi Orizonturi împreună cu șase școli gimnaziale din comunele: Calvini (jud. Buzău), Gornești (jud. Mureș), Pișcolt (jud. Satu Mare), Sânmihaiu de Câmpie (jud. Bistrița-Năsăud), Teliu (jud. Brașov) și Viișoara (jud Cluj) lansează proiectul „Campionii incluziunii”. În aceste școli, peste 30% dintre copii sunt de etnie romă iar provocările din perioada pandemiei au fost mai mari decât oricând.

descarcă PDF

Județul Brașov este reprezentat de Școala Gimnazială Teliu

„Prin acest proiect, Școala Gimnazială Teliu continuă demersul început în anul școlar precedent (2020-2021) prin școala de vară Școala cu scLipici, o inițiativă desfășurată de asemenea sub coordonarea Fundației Noi Orizonturi. Atunci s-au mobilizat în jurul copiilor provenind din medii sociale defavorizate, foști elevi, părinți, profesori și învățători și am putut sprijini 57 de copii din ciclul primar să recupereze din decalajul dat de școala online. Acum vrem să facem relația cu părinții și mai bună, pentru că fără ei copiii nu pot progresa cu adevărat în învățare, școala fără implicarea părinților se termină din păcate pentru copii, mult prea repede ”

Delia Oprea, Director Școala Gimnazială Teliu

„Campionii incluziunii” este un proiect care vine cu o abordare nouă, constând în implicarea activă și responsabilă a părinților, romi și ne-romi, în viața școlii cu scopul de a crește capacitatea instituțiilor școlare partenere de a asigura incluziunea efectivă a copiilor romi. Proiectul va avea o durată de implementare de 18 luni și va cuprinde mai multe tipuri de activități:

  1.  formarea profesională a cadrelor didactice în vederea derulării unor activități extracurriculare cu accent pe conștientizarea fenomenului discriminării, a drepturilor și responsabilităților copilului,
  2. formarea colectivului de cadre didactice pentru elaborarea și aplicarea ulterioară a unei strategii de incluziune și de implicare a familiilor în comunitatea școlară,
  3. organizarea unui program complex de educație parentală (,,școala părinților”),
  4. organizarea unui program de activități extracurriculare pentru elevi și participarea la o tabără de dezvoltare socio-emoțională, ceea ce va contribui la formarea lor ca lideri ai incluziunii în rândul colegilor.

Participanții la proiect vor lucra pe un spectru curricular ce presupune interacțiunea permanentă cu familiile, având ca teme principale: Dezvoltarea abilităților de părinte, Comunicarea familie-școală, Voluntariatul, Învățarea acasă, Implicarea părinților în luarea deciziilor și Colaborarea cu comunitatea

„Pandemia COVID-19 a relevat, mai mult decât oricând, vulnerabilitatea comunităților defavorizate, decalajele existente între copii din diferite familii în termeni de acces la școala online, precum și rolul esențial al colaborării dintre școală și familiile tuturor copiilor. Însă acolo unde școlile construiesc în mod strategic relații de încredere și colaborare autentică cu familiile tuturor elevilor s-au găsit soluții împreună pentru a facilita învățarea chiar și în condiții provocatoare”

Alina Boariu, manager proiect, Fundația Noi Orizonturi

Ca impact al proiectului, ne așteptăm la o creștere a frecvenței copiilor romi la educație și reducerea riscului de părăsire timpurie a școlii. Aflați în centrul atenției proictului, elevii se vor simți mai apreciați și mai în siguranță la școală, unde sperăm că vor veni cu dorința și interesul pentru a învăța deoarece și părinții lor îi sprijină mai bine în relația cu școala, dar și pentru că vor simți că sunt apreciați de către profesori cărora le pasă de învățarea lor și au așteptări înalte de la ei pentru viitorul lor. Nu în ultimul rând, copiii vor fi mai încrezători în forțele lor, în faptul că părinții și profesorii lor colaborează pentru binele lor.

Proiectul “Campionii incluziunii” este co-finanțat din Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 (număr contract 2020-EY-PICR-0001). Sub sloganul „Colaborăm pentru o Europă incluzivă”, proiectul se derulează pe o perioada de 18 luni, începând de la 1 octombrie 2021.

Pentru mai multe informații vă invităm să urmăriți pagina proiectului -Campionii Incluziunii

  • Fundația Noi Orizonturi - Alina Boariu, alina_boariu@noi-orizonturi.ro, tel 0727 301 245
  • Școala Gimnazială Teliu – Delia Oprea, scoalagimnazialateliu@yahoo.com, tel. 0268518356